Skip to content

Ako vzniká detská cukrovka, diabetes mellitus 1. typu

Vraví sa, že cukrovka, alebo diabetes, vzniká, ak sa prejedáme sladkým. Ako je to potom s malými bábätkami, ktoré dostanú diabetes? Dá sa tejto chorobe u malých detí predísť? Rozprávali sme sa s nutričnou terapeutkou, ktorá sa špecializuje na liečebnú výživu, pani Klaudiou Šugrovou. Je tiež lektrorkou v oblasti diabetológie a zakladateľkou občianskeho združenia KlauDIA, ktoré sa venuje deťom so zdravotným oslabením. Pracuje v dialyzačnom centre.

Klaudia Šugrová

Nutričná terapeutka

Mýty, či pravda o cukrovke

Je pravda, že keď ide o diabetes, u mnohých ľudí to evokuje predstavu, že diabetik jedáva veľa sladkého, alebo sa nezdravo stravoval a v dôsledku toho získal diabetes. Pokiaľ ide o malé detičky, nie je to pravda. Treba rozlišovať Diabetes 1. typu a Diabetes 2. typu. Sú to ako keby 2 choroby, ktoré majú rozličnú príčinu vzniku aj liečbu.

Rozdiel medzi Diabetes typu 1 a 2

Poznáme viacero typov cukrovky, resp. diabetu. Najrozšírenejšie sú typy 2 a 1.

Detský diabetes – 1. typu
Detský diabetes je diabetes 1. typu. Ide o autoimunitné ochorenie, kde zohráva veľkú úlohu genetika. Moment, kedy sa prejaví je otázkou vonkajších vplyvov a imunity. Prichádza, keď si vlastne telo zničí svoje miesto výroby inzulínu. Produkcia inzulínu sa tým úplne zastaví. Tým pádom ho treba už celoživotne dopĺňať. Pokiaľ má bábätko genetickú predispozíciu, oslabemú imunitu a spúšťač, je len otázka času, kedy imunitný systém začne blbnúť a nastúpi diabetes.

Diabetes dospelých – 2. typu
Je to najrozšírenejší diabates. Postihuje dospelých. Tento typ ešte produkuje inzulín. Ide o ochorenie získané. Tu môže platiť to, čo často tvrdia ľudia, že dostal cukrovku/diabetes, lebo sa prejedá. Celoživotným liečením býva racionálna strava a pohyb. Väčšinou tu nie je potrebné podávanie inzulínu.

Čo je to vlastne inzulín? Prečo je taký potrebný?

Predstavte si kľúčik, ktorý otvára dvere každej bunky v tele, aby sa dokázala nasýtiť glukózou zo stravy a „premeniť ju“ na energiu na svoju činnosť. Pokiaľ pankreas prestane tieto „kľúčiky (inzulín)“ vyrábať, dvere, cez ktoré prechádza glukóza zostanú zatvorené.
Bunky sú hladné, bez energie, vyčerpané, nemajú silu správne fungovať. Glukóza, prijatá z jedla, v tele zostáva, no na nesprávnom mieste. Koluje v cievach a poškodzuje ich. Postupne dochádza k poškodeniu očí, obličiek, ciev a nervových zakončení.

Faktory, ktoré spôsobujú rozvoj diabetu/cukrovky u detí

Genetika pokiaľ má dieťa rodiča a príbuzného v priamej pokrvnej línii s diabetom 1. typu, riziko sa zvyšuje. Veľakrát to preskakuje až o pokolenie. Rodičia napr. nemusia mať diabetes, ale starí rodičia mali.
Imunologická záťaž – krehký a vyčerpaný imunitný systém je často spúšťačom. Dieťatko sa narodí bez imunity. Formuje si ju a buduje postupne, prevažne v tráviacom systéme. Najviac ju vieme ovplyvňovať stravovaním. Preto je od útleho detstva dôležité dbať na pestrú, vyváženú stravu so zaraďovaním všetkých potrebných živín, vitamínov, minerálov, vlákniny/prebiotík a nesmieme zabúdať na pitný režim. Voda je základ života i celkového zdravia.
Hlavnou zásadou pri príprave stravy detičiek je výber kvalitnej dojčenskej vody so zníženým obsahom minerálov, ktorá je citlivo prispôsobená špeciálnym potrebám aj najmenších detí. Čistým pokladom z našej prírody je práve dojčenská voda Zlatíčko.
Vonkajšie faktory: Opakované vírusové a bakteriálne infekcie bývajú často tiež spúšťačom.

Kedy by mali mamičky vyhľadať odbornú pomoc?

Mamička by mala spozornieť, keď sa náhle začne dieťatko chovať nezvyčajne. Môže byť podráždené alebo naopak spavé.
U malých bábätiek je to

  • časté močenie – napríklad máme detičky, ktoré sú už (1,5 – 2 roky) odplienkované a zrazu sa začnú pocikávať aj cez deň. U malých bábätiek sú to premočené plienky, kde je moč až lepkavý, lebo obsahuje cukor.
  • veľký neutíchajúci smäd
  • očividné chudnutie detí, sú slabé, bez energie
  • kožné infekcie, zle hojace sa rany, kožné infekcie v oblasti slabín, plienok
  • bolesti hlavy, nervozita, plačlivosť alebo nezáujem o okolie
  • vysoký cukor spôsobuje aj opuchnutie očného nervu, deti môžu mať rozmazané, zahmlené videnie.

Čo by si odporučila mamičkám malých detí v súvisosti s detskou cukrovkou?

Odporúčam dbať na imunitu detí v zmysle správnej životosprávy, pitného režimu a pohybu na čerstvom vzduchu. Netreba sa hneď plašiť a vidieť vo všetkom symptómy diabetes. Dôležité je nezabúdať na pravidelné prehliadky u detského pediatra. Aj s diabeteom, ktorý je pod kontorlou dokážu deti prežiť plnohodnotný život.
Z praxe môžem povedať, že „Moje deti s diabetom“ rýchlo dospievajú, väčšinou sú veľmi inteligentné, disciplinované, majú obrovskú sociálnu empatiu. Tie detičky sú citlivé, tak vnímavé na potreby ostatných, že toto nevidíte bežne medzi ostatnými deťmi.

Ďakujeme za rozhovor Klaudii Šugrovej. Zo srdca prajeme veľa síl, trpezlivosti a radosti z každej maličkej výhry, ktorú dosiahneš spolu s tvojimi malými pacientmi a ich rodičmi.